Organic Control System je punopravni član EOCC asocijacije

05.01.2021.

2000. godine nekoliko kontrolnih tela i vlasti videlo je potrebu da razgovaraju o implikacijama evropskih organskih propisa na njihove aktivnosti i započeli su neformalne razmene. U 2010. godini osnovali su EOCC kao međunarodnu neprofitnu organizaciju koja sada broji 63 aktivna člana širom sveta. Prema svojim statutima, EOCC teži „povećanju pouzdanosti kontrolnih i sertifikacionih aktivnosti i odluka u vezi sa evropskom organskom poljoprivredom“. EOCC radi na poboljšanju evropskog organskog zakonodavstva. Sa svojom sektorskom ekspertizom, EOCC je prepoznat kao dragocen partner na nivou EU. Mi smo kao I drugi, članovi dve grupe za civilni dijalog generalne direkcije za poljoprivredu i ruralni razvoj i učestvujemo u radnim grupama generalnog direktorata za zdravlje i bezbednost hrane. EOCC je registrovan u evropskom registru transparentnosti pod identifikacionim brojem 755639413555-75.

Link: https://eocc.nu/members/organic-control-system/

Organic Control System je punopravni član IFOAM-a (The International Federation of Organic Agriculture Movements)

05.01.2021.

Međunarodna federacija pokreta organske poljoprivrede (IFOAM – Organics International) je svetska krovna organizacija za pokret organske poljoprivrede, koja predstavlja blizu 800 članica u 117 zemalja. Njihova misija je: "Voditi, ujediniti i pomoći organskom pokretu u njegovoj punoj raznolikosti." a vizija je „svetsko usvajanje ekološkog, socijalnog i ekonomskog zdravog sistema, zasnovanog na principima organske poljoprivrede“. Među svojim širokim spektrom aktivnosti, federacija održava standard organske poljoprivrede kao i usluge organske akreditacije I sertifikacije.

 

Link: https://directory.ifoam.bio/affiliates/2261-organic-control-system

Akreditacija 2020-2024.

24.12.2020.

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da je Odlukom br. 538/2020 obnovljena akreditacija tela za ocenjivanje usaglašenosti ORGANIC CONTROL SYSTEM DOO SUBOTICA za poslove sertifikacije proizvoda iz Obima akreditacije.

Period važenja akreditacije je: 17.12.2020-16.12.2024.

Sertifikat i obim akreditacije možete naći i na sajtu ATS: http://www.registar.ats.rs/predmet/776/

 

 

OCS ovlašćen za 2021. godinu

02.12.2020.

Rešenjem broj 320-50-04311/2020-08 od 26.11.2020. godine OCS je ovlašćen za obavljanje poslova kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji u 2021.godini u skladu sa Zakonom o organskoj proizvodnji. Važeće ovlašćenje možete naći na linku: http://www.organica.rs/op-ovlastenja.html

 

Koje su najveće prepreke sa kojima se susreću proizvođači organske hrane ?

30.11.2020.

U 2020. zahtevi proizvođača organske hrane za subvencijama dvostruko su nadmašili iznos sredstava opredeljenih u budžetu.

"Proizvođačima organske hrane u Srbiji najbitnije da imaju neke preduslove, a to su prirodni uslovi i okruženje, kao i finansije. Mi smo, na primer, svoju proizvodnju započeli na području parka prirode Golija, što znači da za nas uslovi organske proizvodnje postoje. To podrazumeva osnovne prirodne resurse: voda, zemljište, biljni pokrivač, gde nije došlo do hemisjkog zagađenja. Potrebni su i ljudi, odnosno poljoprivredna gazdinstva. Nama je bio cilj i da tom organskom proizvodnjom spašavamo ta mala gazdinstva, koja se bave proizvodnjom nečega što je deficitarno i skupo", rekao je za Infobiz Ratko Aksentijević iz udruženja odgajivača organskih ovaca i goveda "Golija". 

Visoka početna ulaganja i zahtevni administrativni postupci glavne su prepreke sa kojima se proizvođači organske hrane susreću.    

"Prepreka za male proizvođače koji nemaju tehničke resusre i određena predznanja je kada dođu do prijave za sertifikaciju, cena te sertifikacije. Imali smo podršku Ministarstva poljoprivrede, imamo sada dosta tih proizvođača koji su sertifikovani, koji su uspeli da dođu do toga. Veliki su problemi, veliki prohtevi i praktično treba naći neki motiv za proizvođače da se bave tim. Potencijal u Srbiji je veliki, ali mi ne možemo ni da nastupimo bez velike količine proizvoda, treba nam marketing, pakovanje, zato nam je potrebno da se što više proizvođača uključi. Nije organska proizvodnja samo čuvanje ovaca i goveda na nekoj planini, to je veoma zahtevna proizvodnja", rekao je Aksentijević. 

Subvencije su u ovoj godini povećane znatno i sada na primer iznose 26 hiljada dinara po hektaru, za biljnu proizvodnju, dok su recimo za stočnu proizvodnju iznosi uvećani za oko 40 odsto. Оvо је određenо Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini, koju je Vlada usvojila 9. januara 2020. godine, kojom se propisuje obim sredstava, vrste i maksimalni iznosi po vrsti podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Izvor: http://rs.n1info.com/