O nama

Organic Control System doo je prva domaća kontrolna organizacija za organsku proizvodnju. Osnovan je u junu 2003. godine i već iste godine angažuje stručnjaka eminentne kontrolne kuće iz Nemačke za obuku svojih zaposlenih i njihovo osposobljavanje da vrše poslove kontrole i sertifikacije u skladu standardima EU i Amerike. U tom periodu u Srbiji su već bile prisutne inostrane sertifikacione kuće, ali ni jedna od njih nije bila registrovana za te aktivnosti u Srbiji niti je još narednih nekoliko godina bila u mogućnosti da vrši kontrolu i sertifikaciju u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom. Organic Control System od samog početka vrši kontrolu i sertifikaciju u skladu domaćim zakonodavstvom sa glavnim ciljem da promoviše i širi organsku proizvodnju u Srbiji kao i da ostvari i održi poverenje domaćih proizvođača i potrošača u organske proizvode. Imajući u vidu interes organskih proizvođača da izvoze organske proizvode, OCS u saradnji sa inostranim partnerima obezbeđuje sertifikaciju organskih proizvoda u skladu sa inostranim standardima i time omogućuje svojim klijentima izvoz organskih proizvoda u zemlje Evropske unije i Ameriku.

Broj koda OCS-a je RS-ORG-001. Ovaj kod se nalazi istaknut uz nacionalni znak za organske proizvode na svim proizvodima koje sertifikuje OCS.

Od 21.juna 2013.godine OCS se nalazi na listi kontrolnih tela čiji je sistem kontrole i sertifikacije organske proizvodnje priznat od strane Evropske komisije kao ekvivalentan sistemu kontrole i sertifikacije kako je to propisano u Regulativi 834/2007. To znači da je sertifikat koji je izdat od strane OCS-a za organske proizvode namenjene izvozu priznat u Evropskoj Uniji. OCS ima odobrenje od strane Evropske komisije za sertifikaciju organskih proizvoda u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Kod OCS-a dodeljen od strane Evropske komisije je RS-BIO-162 za Srbiju, ME-BIO-162 za Crnu Goru, BA-BIO-162 za Bosnu i Hercegovinu i MK-BIO-162 za Makedoniju.

Organic Control System je od 7.08.2014. odobren od strane Švajcarske vlade odnosno Savezne kancelarije za poljoprivredu za kontrolu organske proizvodnje u skladu sa švajcarskim nacionalnim propisima.

Organic Control System je akreditovan za obavljanje poslova sertifikacije proizvoda u organskoj proizvodnji i proizvoda sa geografskim poreklom od strane Akreditacionog tela Srbije u skladu sa standardom SRPS ISO / IEC 17065.

Serifikat o akreditaciji pod brojem 04-016 možete da pogledate na zvaničnoj prezentaciji ATS-a : www.ats.rs

Osim kontrole i sertifikacije organskih proizvoda Organic Control System nudi usluge sertifikacije proizvoda sa oznakama geografskog porekla, kao i kontrolu i sertifikaciju u skladu sa USDA/NOP (izvoz organskih proizvoda u SAD), JAS (izvoz organskih proizvoda u Japan), Dunav soja standardom www.donausoja.org .

Od 01.01.2020. OCS je ovlašćen od strane nadležnog ministarstva Republike Srpske u skladu sa Zakonom o organskoj proizvodnji Republike Srpske (Sl. glasnik R. Srpske, br. 12/13) i pripadajućim pravilnicima.

OCS je na listi odobrenih kontrolnih organizacija koje mogu da kontrolišu proizvodnju u skladu sa Bio Suisse standardom www.icbag.ch i KRAV-extra requirements www.krav.se .

OCS je član EOCC (European Organic Certifiers Council) i IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements).

ORGANIC CONTROL SYSTEM doo
Trg cara Jovana Nenada 15,
24 000 Subotica
Tel. 024 521 130
Fax: 024 553 116
Email: administracija@organica.rs
www.organica.rs